Pazar , 28 Nisan 2024
Anasayfa » Solar Haberler » Güneş Enerjisi Nedir? Neden Önemlidir?

Güneş Enerjisi Nedir? Neden Önemlidir?

Güneş enerjisi, güneş hücreleri aracılığıyla güneş ışınlarının emilerek, elektrik enerjisine dönüştürülmesi ile elde edilen enerjiye denir. Elektrik enerjisi hem pahalıdır, hem de dışa olan bağlılığı arttırır. Bu nedenle özgür bir enerji üretimi, güneş enerjisinden elde edilen enerjiler ile mümkündür.

Güneş enerjisinden elektrik enerjisi üreten bir çok kurum ve bireysel kullanıcı vardır. Ama bunun dışında ülkemizde genel olarak yaygın bir kullanımı yoktur. Bu nedenle elektrik enerjisi pahalı olmasına rağmen tasarrufa dikkat edilmeden kullanılmaktadır. Bu durumun önüne geçmek için devlet çeşitli teşvikler vermiştir. Bu sayede yatırımcılar daha fazla ilgi göstermeye başlamıştır ve kullanılabilirlik artmıştır.

Enerji tasarrufu ve doğaya dost bir enerji olan güneş enerjisi ve diğer yenilenebilir enerji kaynakları, hem maddi hem de manevi olarak sağlıklı bir  enerjinin üretilip kullanılmasını sağlar.

41-640x426 Güneş Enerjisi Nedir? Neden Önemlidir?

 

Güneş Enerjisi Nedir?

Güneş panellerindeki hücreler yardımı ile ısıyı emerek elektrik enerjisine çeviren sistemle, doğal ve sınırsız enerji kaynaklarının kullanılması işlemi güneş enerjisi kullanımıdır. Güneş tüm dünyada yararlanılabilecek olan sınırsız bir enerji kaynağıdır.

Bu kaynak sayesinde, doğaya dost bir enerji üretimi ve tüketimi sağlanırken, elektrik faturalarına büyük oranda elveda demek de mümkündür. Güneşin yaydığı enerjiden faydalanmak için, güneş alan ülkeler oldukça idealdir. Ülkemiz de coğrafi konumu nedeniyle güneşlenme süresinin uzun olduğu bir alandadır.

12-1024x707 Güneş Enerjisi Nedir? Neden Önemlidir?

Bu avantajdan faydalanmak için kullanılacak olan sistemlerin daha geniş alanlara yayılması için, mutlaka daha fazla yatırımcının santral kurması gerekmektedir. Bunun için ülkemizde popüler hale gelen teşviklerden yararlanmak mümkün olmaktadır.

Güneş Enerjisi Sistemleri Teşvikleri

Güneş enerjisi sistemi kurmak için yatırım yapmak isteyenlere özel teşvikler veren devlet, üretilen enerjileri satın alma garantisi vererek bir çok kişinin bu alana evrilmesini sağlamıştır.

2015 yılında 235 santralin başvurusunun yapıldığı ve bir önceki yıl bu sayının sadece 40 civarında kaldığı göz önünde bulundurulsa, teşviklerin etkisinin de ne derecede sonuç verdiği görülür. Daha fazla yatırım olması için sürekli geliştirilen teşvik sisteminden yararlanmak isteyenler ve başvurusu onaylanan santraller arttıkça, sistem daha da yaygın hale gelecek ve sanayi tesislerinin güneş enerjisinden ürettikleri enerjileri kullanmaları daha fazla sağlanacaktır.

Bu da enerji tasarrufu konusunda fayda sağlayarak, uluslararası bağlılıklara mecbur kalmayı engelleyecektir.

21 Güneş Enerjisi Nedir? Neden Önemlidir?

Güneş Enerjisi Sisteminde Kullanılan Parçalar

Güneş enerjisinden elektrik üretmek için gerekli olan kurulum ekipmanları tam olarak sağlandığında, sistem de işlemeye başlar. Bu ekipmanların işlevleri konusunda kısa bir açıklama yaparak, daha fazla bilgilenmenizi sağlayacağız.

Güneş Paneli

Güneş paneli, ısıyı enerjiye çevirmek için gerekli olan kilit parçadır. Panellerin sayısının artması, enerji emisyonunun artması demektir ve ortalama bir tüketim gideri üzerinden, kaç watt enerji tüketildiği  hesaplanmaktadır. Örnek vermek gerekirse, her ay 100 lira bir fatura ödüyorsanız, 2000 watt civarında bir tüketiminiz var demektir ve bu oran üzerinden hesaplanan sayıda paneller alınır. Ancak öncelikle Güneş Enerjisi Nedir bunu iyi öğrenmek gerekir.

Akü

Akü kullanımı, güneşsiz kalan günler için önemlidir. Çünkü aküye depolanan enerjiyi, depolamak ve ihtiyaç olan hallerde kullanmak kesintisiz bir enerji sistemi için en gerekli husustur. Akü kapasitesini belirlemek için, güneşsiz gün sayısı üzerinden hesaplama yapılır. Mesela günde 10 w bir harcama yapılıyorsa, 20 w bir depolama yeterlidir.

Akü Regülatörü

Akünün tam olarak boşalmasını ve dolmasını önleyen sistemlerdir. Akünün en iyi şekilde çalışması için regülatör şarttır. Çünkü akünün ömrünü uzatır.

Evirici (İnvertör)

Doğru akımı enerji akımına çevirmeye yarayan sistemlerdir ve tam sinüs çıkışlı ya da çıkışsız seçenekleri vardır. Bu konuda çok daha detaylı bilgiyi İnvertör Nedir yazımızda bulabilirsiniz.

Güneş Enerjisi Neden Önemlidir?

Güneş enerjisinin tercih edilmesi, doğa açısından bakıldığında oldukça önemlidir. Çünkü doğaya hiç bir zararı olmayan ve sağlıklı bir enerji üretim kaynağı olan güneş, sınırsız ve doğal bir enerji kaynağıdır. Oysa ki elektrik enerjisi, doğaya çok zararlıdır.

Dış ülkelere yeterince bağlı olan ülkemiz, elinde güneşten elde edilen enerji imkanı varken bunu değerlendirmesi beklenmektedir. Çünkü ekonomik açıdan ve siyasi açıdan ciddi bir para ödenen ve tüm ülkedeki sistemlerde masraf yaratan bu enerji kullanımı gereksizdir. Güneş enerjisinden faydalanmak için kurulan tesislere devletin teşvikleri verilmektedir. Bu sayede daha az masrafla, daha iyi sonuçlar elde edilebilir.

Güneş enerjisi kullanımı doğa ve bütçe dostu olan en sağlıklı enerji kaynağıdır. Bu nedenle kullanımının yaygınlaşması için daha fazla çalışma yapılması ve teşvikler verilmesi önemlidir.

Güneş Enerjisi Nerelerde Kullanılır?

Güneş enerjisi özellikle endüstriyel tesisler ve ev tipi kullanımlarla yaygındır. Aynı zamanda bir çok pratik ürün, güneş enerjisinden şarj olarak hayatımızı kolaylaştırmaktır.

17-640x480 Güneş Enerjisi Nedir? Neden Önemlidir?

Güneş enerjisi ile çalışan araçlar, bisikletler, güneş pilleri ve daha bir çok ürün halen geliştirilmekte olup, yaygın bir şekilde kullanılmak üzere popüler hale gelmeyi beklemektedir. Doğaya bu kadar dost bir sistemin hala yıllardır popüler hale gelmemesi gerçekten de dikkat çekicidir. Çünkü daha doğal ve zararsız olduğu kadar ekonomik olan bu sistemin yaygınlaşmaması gerçekten de tüm dünyanın felaket sever olmasından kaynaklanmaktadır.

Daha fazla yaygın hale gelmesi için, yazılı ve görsel basında daha çok yayınlanması gereken güneş enerjisi ile ilgili haberler, bir çok kişinin bilinçlenmesini ve bilimsel açıdan da yarar sağlamasını teşvik edecektir.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>