Cumartesi , 27 Nisan 2024
Anasayfa » Solar Haberler » İnvertör Nedir ve İnvertör Çeşitleri Nelerdir?

İnvertör Nedir ve İnvertör Çeşitleri Nelerdir?

Güneş panelleri sistemlerinde kullanılan invertör, evirici anlamında da bilinmektedir. Bu sistemin görevi, elektriksel güçleri dönüştürmektir. Yani güneş enerjisinin, elektrik enerjisine dönüşmesini sağlayan makine, invertördür, invertör nedir tam anlamıyla öğrenebileceğiniz ve kullanım alanlarını inceleyebileceğiniz bir yazıda sizlerde birlikteyiz.

Doğru akımın alternatif akıma dönüştürülmesi sürecinde invertörler rol oynar. Yani her yerde gördüğünüz DC (Doğru Akım), AC (Alternatif Akım) gücüne çevrilir ve böylece elektrik enerjisi de üretilmiş olur.

cd-621x480 İnvertör Nedir ve İnvertör Çeşitleri Nelerdir? mn-640x348 İnvertör Nedir ve İnvertör Çeşitleri Nelerdir?

Sistemlere Göre İnvertör Seçimi

Değişim frekans değerlerinde olabilen invertörler, her sistem için değişen değerlerde kullanılır. 50w ile 50 kw arasındaki invertörler sessiz ve tasarruflu çalıştıkları için küçük sistemlerde tercih edilirler.

Her sistemin enerji verimi farklı olacağı için bilinçli bir sistem kurucusu ile panellerin kurulumu sağlanmalı ve invertör çeşidi de buna göre yapılmalıdır. Kafanıza göre bir alışveriş yaparsanız, gereğinden az ya da fazla kapasitede bir ürün alıp sistem yeterliliklerinin aksaması sorunu yaşayabilirsiniz.

İnventör Nedir Ne İşe Yarar?

İnvertörlerin bir evirici olduğunu öğrendik. Peki bu eviriciler sadece güneş panellerinde mi kullanılır? Tabi ki hayır. Elektrik dağıtım şebekelerinde, rüzgar türbinlerinde ve bataryalarda da enerjileri dönüştürmek için invetörler kullanılır. İnvertör Nedir hiç düşünmediğiniz zamanlardan birinde karşınıza çıkabilir.

Yenilebilir enerji kaynaklarının artış göstermesi, invertörlerin de sık kullanılmalarına neden olmuştur. Bu nedenle değişik değerlere sahip invertörleri, bir çok sistemde kullanabilmek mümkün olmaktadır.

cd-621x480 İnvertör Nedir ve İnvertör Çeşitleri Nelerdir?

İnvertörler, arabalar, kampingler, beyaz eşyalar, yenilenebilir enerji sistemleri gibi bir çok alanda kullanılırlar. Ancak bu cihazların bozulmalarına neden olabilecekleri için, tam sinüs invertörler kullanılmaktadır.

 İnvertör Nedir?

İnvertör, bir çok farklı yerde kullanılan, güneş enerji sistemleri ve elektrik şebekelerinde doğru akımı, alternatif akıma çeviren bir eviricidir. Bu evirici sayesinde bir çok uygulamada kullanılan invertörler, güneş enerjisini, elektrik enerjisine dönüştürmek için kullanılırlar ve Güneş Enerji Sistemleri İnvertör Seçimi konusunda doğru verilecek kararlar sistemden alınacak verimliliği kat kat artıracaktır.

İnvertör çeşitleri arasında en yüksek verimliliği sağlayan tam sinüs invertörler, yüzde 94′e varan verimlilikleri ile 50/60 Hz gücünde çalışırlar. Ayrıca motorlu yüklerde de sorunsuz çalıştıkları için çok sık tercih edilirler.

Ayrıca arabalarda, teknelerde, elektrik şebekeleri gibi alanlarda sıkça kullanılırlar. Modifiye invertörler beyaz eşya gibi alanlarda kullanılır. Bu alanlarda arızalar söz konusu olduğu için saf sinüs invertörlerin tercih edilmesi daha uygun olur.

İnvertör Nasıl Seçilir?

Kullanılacak olan invertörün seçimi, hangi amaçla kullanılacağına göre değişiklik gösterir. Bu seçimin uzman uygulayıcılar tarafından yapılması gerekmektedir.

Hangi amaçla kullanılacağı belirlenen ve güneş panellerinin sayısına göre değişiklik gösteren invertörler sistemin gereksinimlerine göre değişir ve bu şekilde seçilirler.

Yenilenebilir Enerji Kullanımı

Ülkemiz güneşlenme süresinin uzun olduğu bir coğrafi konuma sahiptir. Bu yüzden yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması mümkün olmaktadır.

Teşvikler sayesinde bir çok yatırımcı tarafından güneş santrallerinin kurulması daha kolay bir hal almıştır. Güneş enerjisinin kullanımı ciddi anlamda enerji tasarrufu sağlar. Ancak kurulum süreci ve masraflar oldukça yüksektir ve bu yüzden geri dönüşümü kısa sürede beklemek doğru olmaz.

145 İnvertör Nedir ve İnvertör Çeşitleri Nelerdir?

Uzun vadede ciddi bir tasarruf imkanı sağlayan ve doğaya dost olan güneş enerjisi için kullanılan ekipmanlar sayesinde, her türlü alanda güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretmek mümkün olabilir.

Ülkemizde Yenilenebilir Enerji Çalışmaları

Ülkemizde Güneydoğu Anadolu bölgesinde yüksek bir verimlilik sağlanarak, güneş enerjisinden enerji tasarrufu yapmak mümkündür. Enerji tasarrufu sağlayan ve dışa olan bağlılığı engelleyen bu sistemler sayesinde, bir çok yatırımcı enerji santralleri üretmeye başlamıştır.

Güneş enerjisinin kullanılması sonucunda oluşan tasarruf ile yeni yatırımların da yolu açılmış olur ve bu kaynakların kullanılması sonucunda doğa da zarar görmez. Bir çok teşvik ve destek sayesinde güneş enerji santralleri kurulan ülkemizde bu yıl için en fazla oran Konya bölgesine verilmiştir.

454 İnvertör Nedir ve İnvertör Çeşitleri Nelerdir?

Yatırımcıların kafasında bir çok konu hakkında merak ettikleri sorular oluşmasına rağmen, tam olarak çözümleri sağlanmamıştır. Bu nedenle yeterli bilgi kaynaklarının yayılması sağlanmalı ve yatırımcılar bilinçlendirilerek uzun vadede elde edilecek olan faydaları konusunda yeterli bilgi akışı sağlanmalıdır.

İnvertör Çeşitleri Nelerdir?

İnvertörler bir çok farklı çeşitte bulunabilir. Bu çeşitler arasında en çok tercih edilenler tam sinüs invertörlerdir. Tam sinüs invertörler gelen dalgaları tam sinüs dalga olarak ayarlarlar. Yüzde 94 oranında bir verimlilik sağlanır. Şebekelerde kullanılan invertörler, tam sinüs invertörlerdir. Diğer çeşitler yenilenebilir enerji dönüştürmelerinde kullanılmadığı için çok fazla tercih edilmezler.

Modifiye sinüs invertör, tam sinüse yakın bir benzeşme sergilerler. Genelde beyaz eşyalarda kullanılan bu ürünler, kare dalgalar yayarlar. Daha detaylı yazıyı invertör çeşitleri nelerdir yazımızdan okuyabilir ve doğru firmaları seçmek için solar enerji şirketleri sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Sık Rastlanan İnvertör Arızaları

İnvertörlerin arızalanmaları durumunda bütün sistem bozulur ve aksamaya başlar. Bu yüzden arızanın tespit edilip fark edilmesi önemlidir.

Eğer invertörde yüksek sıcaklık, akım ve titreşim gibi durumlar söz konusu ise, kapasitör kaynaklı bir arıza olabilir. Aksi durumda ise aşırı soğuk ve fazla çalışma söz konusu ise, invertör kaynaklı arızalar meydana gelmiş olabilir. Aşırı yüksek çalışma ve sıcaklık değişimleri, ultrasonik sarsıntı durumları ortaya çıkmışsa, mutlaka zaman kaybetmeden teknik servise götürülerek gerekli bakım ve tamir işlerinin yapılması gerekir.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>