Cumartesi , 27 Nisan 2024
Anasayfa » Solar Haberler » Güneş Enerjisinin Etkileri

Güneş Enerjisinin Etkileri

Güneş Enerjisinin Etkileri

Güneş, bulunduğumuz galakside dünyamızın denge ve canlılığını düzenleyen ve besleyen bir can damarıdır. Evrenin kendi kendine yaptığı bu harika düzen insanoğlunun yaptığı bilinçli yada bilinçsiz bazı müdahalelerle zaman zaman kötü sonuç vermekte ve gelecek zamanlarda da  verecektir. Bu nedenle başta güneşin nimetlerinden yararlanırken onu korumak ve kurallarına uymak zorunluluğumuz olduğunu unutmamamız gerekmektedir.

Güneş dünyayı ısıtırken bitkiler arasında  yaptığı fotosentez işleviyle bitkilerin büyüme ve gelişmelerini sağlar gereksinmemiz olan D vitaminini oluşturur. Tüm bu ve benzer etkileşim göz önüne alındığında güneş enerjisinden faydalanırken  son derece özenli davranmamız gerekmektedir. Güneş enerjisinden faydalanmak insanoğlunun değişik görünüm  veya farklı görünmek için günümüzün moda deyişiyle “bronz tene” sahip olmak için güneşin altında fazla kalmak cilt kanserine neden olmaktadır.

Güneşin saldığı UVA ve UVB ışınları cilt kanserinin en büyük tetikçisidir. Genellikle bronz bir ten aşkına uzun süre güneş altında kalmaktan ya da yapay olarak yapılan solaryum salonları vasıtasıyla günümüzde görüle cilt kanseri güneş enerjisinin en büyük etkisidir.

Dünya Üzerindeki Zararları

Dünyayı güneşten gelen zararlı ışınlardan koruyan ozon tabakasının insanoğlunun bilinçsiz ve çok fazla kullandığı bazı gazlarla son yıllarda zarar gördüğü ve bu tabakanın incelmesi sonucu birçok cilt hastalıklarının ortaya çıktığı bilinmektedir.

Başta klorofloro karbonlar insanların uzaya saldığı ve ozon tabakasının incelmesine sebep olduğu bu gazların kullanılmaması yada en aza indirilmesi halk arasında ozon tabakası deliği diye bilinen ozon tabakasının incelmesinin önüne geçilmesi bu tür tehlikelerin en azından yaygın bir hale gelmesini önleyecektir.

Güneşten Ne Zaman Uzak Durmak Gerekir?

Güneşin bu tehlikeli ışınlarından korunmak için genellikle güneşin tepede olduğu 10 – 16 saatleri arasında korunaksız güneşe çıkmamak gerekir. Ekvatora yakın ülkeler ekvatordan uzak ülkelerden daha çık risk altındadırlar. Bunun nedeni ise ekvatorda UV ışınları atmosferin içini katetmek için daha kısa mesafeye sahiptir ve ekvatora ulaşmadan önce atmosfer tarafından daha az filtrasyona tabi olurlar.

17-640x480 Güneş Enerjisinin Etkileri

Ayrıca bu ışınların artmasına neden olan bir etken daha deniz seviyesinden yukarılara çıktıkça her 1000 metrede UV ışınları % 8 artış gösterir. Yani her şey gibi güneş de yanlış kullanıldığında zarar verir.

Kısaca özetlersek güneş enerjisi kendi başına bir zarar vermez buna kesinlikle insan katkı vermekte olup hem dünyayı hem de kendini bilerek zora sokmaktadır.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>