Salı , 19 Mart 2024
Anasayfa » Solar Haberler » Güneş Tarlaları

Güneş Tarlaları

Tüm dünyanın elindeki imkanları değerlendirmek üzere kurmaya çalıştığı güneş tarlaları sadece güneşlenme süresi uzun olan ülkelerde değil, Almanya gibi güneşlenme süresi sınırlı ülkelerde de kullanılmaya başladı. Peki güneş tarlaları ne kadarlık bir bütçe gerektiriyor ve nerelere güneş tarlaları kurulabilir?

Güneş Tarlası Nasıl Kurulur?

Teknolojinin gelişmesi, doğadan uzaklaşmamıza neden olsa da, bu süreç bir geri dönüşüm şeklinde işledi ve yeniden doğaya dönüş söz konusu oldu.

Özellikle tüketim toplumuna dönüşen dünya ülkelerinde, üretimin makineleşmesi, enerji sarfiyatının da artmasına neden oldu. Bu dev endüstrinin ihtiyaçlarını karşılamak için, doğadan destek alınabilen güneş enerjisi kullanımı gündeme geldi. Güneş enerjisi, aslında asırlardır çeşitli şekillerde kullanılan bir sistemdi.

Teknolojinin gelişimi, güneş enerjisinden elektrik enerjisi elde etme konusunda çığır açan yeniliklere imza attı. Birçok farklı ülke, güneş enerjisi kullanımında ciddi bir başarı sağladı ve güneşlenme süresi yüksek olan ülkeler de, bu çalışmaları arttırmaya başladı.

Güneş enerjisini en iyi şekilde değerlendirmek için kurulan güneş tarlaları, ülkemizde de kurulmaktadır. Bunun için belirli bir kapasitesi enerji üretecek alan, güneş panelleri ve ciddi bir yatırım gerekmektedir.

gunes-tarlasi-nedir-640x366 Güneş Tarlaları

Güneş Tarlası Kurma Aşamaları

Öncelikle bir projenin olması gerekmektedir. Elinizdeki GES projesini ne kadar iyi bir şekilde yaparsanız, o kadar iyi bir sonuç alırsınız. Çünkü projeniz için teşviklerden ve devlet desteklerinden yararlanmanız mümkün olacaktır.

Bütçe

Santral kurmak için gerekli olan birikim ve teminatınızın olması her şeyden önemlidir. Ve de yatırımın geri dönüşümünün beklenmemesi gerekir. Çünkü güneş tarlaları, size kar getirecek bir yatırım değildir. Daha doğrusu, kısa vadede size kar vermeyecektir. Uzun vadede ise karlılığın getirisi yüksek olacaktır. Yatırımcının ayırdığı bütçe sonrası, uygun bir güneş tarlası arayışına geçilir.

Arazi Seçimi

Bu arayışın temel özelliği, güneş ışınlarını en iyi alan alanı seçmektir. Yeşil enerji adı verilen güne enerjisi sistemlerinde kullanılacak olan arazinin seçimi, tarım dışı arazi olmalıdır. Her bir MW için 20 dönümlük bir alan gerekmektedir. Ayrıca bu alanın enerji nakil bölgesine de yakın olması gerekmektedir. Bu bağlantı km başına 50 bin lirayı geçmektedir.

Trafo Merkezi Mesafesi

Trafo merkezine olan uzaklığın da en fazla 20 km olması gerekmektedir. Bu mesafeden yüksek bir uzaklık söz konusuysa, projeniz onay alamayabilir. Trafo merkezine başvurmak için, bir dilekçe yazmanız gerekecektir.

İl Tarım Müdürlüğü Analizi

Projeniz için imar süreçleri için arazi üzerinde inceleme yaptırmanız gerekmektedir. İnceleme sonucunda marjinal tarım arazisi yazısı almanız gerekecektir.

Enerji Dağıtım Şirketi Başvurusu

Marjinal tarım arazi yazısı alındıktan sonra da enerji dağıtım şirketine giderek, lisanssız elektrik üretimi başvurusu yapmanız gerekmektedir. Evrakları eksiksiz bir şekilde gönderip, mail ile gelecek sonucun onaylanıp onaylanmadığını öğrenebileceksiniz.

TEDAŞ Projelendirilmesi

Çağrı mektubu alındıktan sonra, TEDAŞ onayını da almanız gerekmektedir. Elektrik mühendisi tarafından çizilecek olan projeniz, belediyeden imar alma aşamasına geçecektir.

Projelendirme ve Sonuç Aşaması

Yatırımcıların güneş tarlası projesi onay sürecinden itibaren 2 yıllık bir süre içinde lisanssız elektrik üretim tesisi kurmanız gerekmektedir. Eğer kurmazsanız hakkınız kaybolacak ve başvuru süreci yeniden başlayacaktır.

Yatırımın Kredilendirilme Seçenekleri

Yatırımınız ciddi bir öz kaynak gerektirecektir. Bu nedenle çeşitli krediler ve desteklerden yararlanmanız mümkün olmaktadır. Ülkemizde devletin de desteklediği GES projeleri için birçok finans kaynağı vardır.

Banka Kredileri

Güneş tarlası projesinin finanse edilmesi için bankalar %15 özkaynak, %25 teminat ön görmektedir. Bu şekilde güneş tarlanızın maliyetinin %85-90 oranındaki kısmını bu şekilde finanse edebilirsiniz.

Yap İşlet Devret

Eğer başvuru sürecinizin tamamı oluştuysa, Çin ya da Alman firmalar bu projeleri finanse ediyor. Ama bu süreçte, 7 yıl ve daha farklı süreçler için sözleşmeler imzalanır. Karşılıklı güven açısından teminat da istenebilir.

Hibe ve Teşvikler

2023 hedefleri doğrultusunda yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının artırımının sağlanması için hibe ve teşvikler vardır. Bu teşvikler 50 bin Euro’ya kadar %65 oranında hibe şeklindedir.

Güneş Tarlası Kurulumunda Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar

Güneş tarlası kurulurken, en önemli detay panel ve inverter seçimidir. Yüksek verim elde edebilmek için genelde Alman menşei ürünler kullanılmaktadır.

Siz de yatırımınızın iyi bir sonuç vermesi için, kullandığınız malzemelerden başvuru ve değerlendirme sürecine kadar her detaya dikkat etmeniz gerekmektedir. Alman menşei ürünlerden yüksek enerji elde edilmekte ve her geçen gün bu konuda iyi bir emisyon sağlayan paneller ve inverterler ortaya çıkmaktadır.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>