Salı , 19 Mart 2024
Anasayfa » Solar Haberler » Güneş Enerjisi ile Çalışan Makam Aracı

Güneş Enerjisi ile Çalışan Makam Aracı

Adıyaman Üniversitesinde tasarlanan ve üretilen ‘’Fırat” ve ‘’Commagene” isimli güneş enerjili araçlar şehir trafiğine çıkarıldı.

File Güneş Enerjisi ile Çalışan Makam Aracı

Adıyaman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Mustafa Gündüz yaptığı açıklamada;

Adıyaman gibi nispeten düz araziye yerleşmiş bir alanda toplu ve bireysel taşımacılıkta neredeyse sıfır maliyetle, harcamalarla kullanılabilecek bir aracın üretilmiş olması burada büyük bir heyecanla karşılandı. Test çalışmalarımız halen devam ediyor. Türkiye’de ilk defa resmi plakalı, güneş enerjisinden yararlanılan bir araç üretilmiş oldu. Bu bakımdan Adıyaman Üniversitesi birçok konuda olduğu gibi bu konuda da içinde doğduğu yerleşim alanının değerlerini evrensel noktalara taşıma gayreti içerisinde olunca, ilk kez üretilen prototipi bu araçlara öğrencilerimiz arasında yapılan oylama sonucu bölgenin nehri Fırat ve eski uygarlık olan Commagane isimlerini vermeyi uygun bulduk” dedi.

527ca6be992df108742f2ac5 Güneş Enerjisi ile Çalışan Makam Aracı

Araçlar Hem Sessiz Hem de Çevreci

Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Turan Koyuncu ise güneş enerjisinden faydalanarak çalışan araçların çevreci, sessiz ve yakıt maliyeti bulunmadığını söyledi. Her iki aracın da Adıyaman kendileri tarafından tasarlandığını belirten Prof. Dr. Koyuncu, “Bu araçlar dünyanın ilk resmi güneş enerjili araçlarıdır. 2 araç tasarladık ve ürettik, aynı zamanda denemelerini de yaptık. Her biri için 50 km farklı yol koşullarında ve farklı yüklerde denemeler yaptık. Bunlardan bir tanesi 5 kişilik MB sınıfı dediğimiz otomobil, ikinci araç ise M2 sınıfı dediğimiz 14 kişilik minibüs. Araçlarımızın ikisi de güneş enerjisi ile çalışmaktadır. Üst kısmında güneş panelleri bulunuyor. Güneş panelleri almış olduğu güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürmektedir. Biz bu elektrik enerjisini MPP dediğimiz regülâtörlerden geçirerek bataryalarda şarj etmekteyiz. Daha sonra bataryalarda elektrik motoruna ileterek, elektrik motorunun hareketini tekerleklere vermekteyiz”dedi.

FZD_dsc_0024 Güneş Enerjisi ile Çalışan Makam Aracı

2 aracın toplam maliyetinin 210 bin lira olduğunu; seri üretime geçilmesi durumunda maliyetin araç başına 5-6 bin liraya düşeceğini tahmin ettiklerini kaydeden Prof. Dr. Koyuncu, araçların saatti 50 kilometre hız yapabildiğini de kaydetti.

Şehir merkezinde Adıyaman Üniversitesi Rektörü tarafından kullanılan araç, vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştı.

Cevapla

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Required fields are marked *

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>